Bridge

Bridge

Het leukste kaartspel wat er is, althans dat vinden wij. Ik heb het op de middelbare school geleerd van een aan bridge verslaafde leraar Grieks. Die man had je zes uur per week, en gelukkig had hij af en toe van die invallen: Gisteren had ik nog een leuk spel... en dan waren we weer voor de rest van de les onder de pannen. Na schooltijd gaf hij bridgeles, en zo is het allemaal gekomen. In mijn studententijd bleek de tafeltennisclub waar ik lid van werd ook fanatiek (nou ja, fanatiek...) te bridgen en kregen mijn lessen een vervolg. Toen Marjan tenslotte met mij en twee andere bridgespelers op vakantie ging, was de vierde man (vrouw) snel gevonden en zelfs die kreeg er lol in.

Biedsysteem

Wij vormden samen met Walrick Dirkx en Ine van Bakel een zeer apart viertal. Van elk van de twee kwam er elke bridge-avond één opdagen. Zo ontstond er een mooi compromis tussen het gezinsleven en bridgen. Helaas vonden sommige mensen het in de club niet leuk meer toen we een paar keer achter elkaar kampioen werden, dus toen zijn we maar gestopt. Wij spelen een variant van Dutch Acol. Voor meer details zie ons biedsysteem.

Bridgeclub de Tempel

We speelden bij Bridgeclub de Tempel, een vereniging waar gezelligheid voorop staat. Bovendien is de club rookvrij, zodat een clubavond over het algemeen zeer aangenaam verloopt. Er zijn op dit moment bijna 90 leden. Over de herkomst van de naam heb ik ooit een stukje geschreven in het clubblad.

Taktische tips

Voor datzelfde clubblad heb ik enkele artikelen geschreven over de taktische kant van het bridge. Geen hoogstaande literatuur, maar taktiek is een onderbelicht aspekt van het bridge voor beginners. Zeker als je net bij een club gaat spelen, komt er wat meer kijken dan alleen bieden en spelen. De artikelen zijn:

Spelen met je levenspartner

Niets schijnt zo fnuikend te zijn voor een huwelijk als het met elkaar samenspelen bij bridge. Je ziet heel vaak dat echtparen niet met elkaar spelen. Maar als het dan toch gebeurd, wat dan? Wel, daar heeft Marjan al jarenlange ervaring mee. Hier volgt een gebruiksaanwijzing, ook al eens gepubliceerd in het clubblad.

Bridgen met zijn vieren

Hoe hou je de skore bij op een avondje bridge met vier personen? Je kunt gaan robberen natuurlijk (als je de regels weet tenminste...). Je kunt simpelweg de geskoorde punten optellen al dan niet in de vorm van IMPen. Maar dan ben je allemaal erg afhankelijk van welke kaarten je krijgt. Leuker is om met een compensatie-systeem te werken. Wij doen het al jaren door voor elk punt boven de twintig, punten van de skore af te trekken en wel 50 als je niet-kwetsbaar bent en 70 als dat wel bent. We hebben ook een programmaatje hiervoor.

Verwijzingen

Naam Opmerking
Bridge Beter Website van Bridge Beter, een bridge-magazine voor beginners en gevorderden
Bridgeclub de Tempel Hoe groot was de ramp gisterenavond?
Bridgevraagbaak Leuke nederlandstalige site met bridgeproblemen, hopeloos in Firefox
Bridgeweb Leuke nederlandstalige site met arbitrage-gevallen
Imp bridgeclub Website van IMP, een bridgeclub. Hier staan leuke en leerzame artikeltjes over bridge
Imp magazine Website van IMP, een bridge-magazine voor gevorderden
Willem jan Maas en Hedwig van Glabbeek Leuke website van de Europese Kampioen gemengde paren (en poezenliefhebber)
Nederlands Bridge Bond Website van de Nederlandse Bridge Bond
Startkabel Bridge Bridgepagina van Startkabel.nl
Startpagina Bridge Bridgepagina van Startpagina.nl
Vikings in space Bridgeblog