Crime Scene Investigation: Eindhoven

Crime Scene Investigation: Eindhoven

Tijdens een avondje kaarten is er na het spelen altijd weer een spannend moment: wat hebben de anderen op dit spel gedaan? Hebben we goed gescoord of is het weer flut? De meeste resultaten zijn wel voorstelbaar: al dan niet de manche geboden, eentje meer of minder down, afgered tegen een manche enzovoorts. Maar soms zijn die resultaten zo raar, dat je je afvraagt of er wel hetzelfde spel is gespeeld. Je zou er dan graag een forensisch team op willen zetten dat uitzoekt wat er nu allemaal precies gebeurd is.

Stel je raapt niet-kwetsbaar de volgende hand op.

HT92
A
AT62
HT76

Mooie verdeling, 14 punten en nog drie tienen, kortom een lekkere kaart. Er zijn de meest ingewikkelde theorieën over hoe je een hand met drie vierkaarten moet openen, maar van 1 zal niemand doodgaan, toch? Deze keer is het echter niet simpel, want rechts van je wordt al 1 (belooft vierkaart) geopend. Eh … jaah … wat nu? Voor een doublet heb je te weinig harten (je moet immers alle overige kleuren kunnen verdragen), voor 1SA heb je ook nog eens te weinig punten en voor een volgbod zijn je kaarten nou net weer te kort. Welke list ga je daar nou op verzinnen?

In ons eigen biedsysteem is het toevallig niet zo moeilijk. Wij hoeven voor een doublet maar twee biedbare kleuren te hebben. Als je doublet biedt, dan wordt links van je 1 geboden. Je maat biedt (uiteraard?!) 1 en rechts past. Met 1 geef je aan dat maat misgeprikt heeft, waarop links weer past. Maat verblijdt je vervolgens met 2. 13 slagen later heb jij er 8 gemaakt, precies contract dus, want het spel zit als volgt:

Noord (André)
HT92
A
AT62
HT76
West (Ine) Oost (Joost)
V4 A85
HB2 West T873
HV7 Allen B9854
B9852 A
Zuid (Giny)
B763
V9654
3
V43

Als je het een beetje handig aanpakt, dan troef je 2 ruitens in Zuid en maak je drie schoppens, harten Aas, ruiten Aas en een klaveren. Is ons eigen biedsysteem dan superieur? Nee hoor, het heeft ook nadelen om doublet op deze manier te spelen. Het wordt dan met name moeilijk om de wat sterkere handen te bieden. En als je geen fit hebt, ben je daar wat later achter. Hier “valt” de hand toevallig goed in het systeem. Maar eigenlijk willen we weten of 2 nou goed scoort. We pakken dus het kastje erbij, vullen het resultaat in en drukken koortsachtig op de knoppen tot we “overzicht?” zien. Daar gaat-ie:

NZ: 1SA – 1
De oplettende lezer heeft het misschien al gezien: wij hadden die NZ kaarten helemaal niet. Wij speelden tegen de Nederwettense tak van de van Doorntjes en André had de probleemkaart. Het biedverloop was als volgt:

West Noord Oost Zuid
1 doublet 1 1
pas 1SA pas pas
pas

Na 1 zou in een normaal biedsysteem 1 nu een veel sterker spel aangeven met pakweg een 5-kaart schoppen. Daarom slaat André dit bod over en corrigeert naar 1SA. In de meeste systemen is dit een veel sterker SA-spel, maar blijkbaar denken zij daar anders over. Dat 1SA is wel een lekker praktisch bod, het maakt het in feite mogelijk om met de Noord-kaart op tweede hand doublet te zeggen.

Nou, je weet het vast nog: in 1 sans heb je altijd een kans! En dat klopt weer: als OW nu met glazen kaarten spelen is 1SA altijd down. Kleine ruiten uit en aan slag met de azen moet Oost dan na de ruitens consequent harten spelen, dan is het einde oefening. Helaas beschikken we in de club niet over glazen kaarten, dus (J)oost kwam met klaveren Aas uit, gevolgd door een ruiten. André hield de Aas twee keer op (goed, want ze blokkeren misschien wel) en moest toen op jacht naar nog zes slagen. Met radarogen kun je die wel maken, want je kunt oversteken naar klaveren Vrouw en dan schoppen Boer voorspelen. En bringo!, je maakt dan 3 schoppen, 1 harten, 1 ruiten en 2 klaveren slagen. Maar dan moet het wel precies zo zitten als het nu zit, en die kans is eigenlijk best klein. André speelde heel link een ruiten. Dat lijkt idioot, maar dat is het niet. Hij wil zowel de klaveren als de schoppen vanuit Zuid spelen, maar heeft daarvoor entrees te kort. Hij wist dat Oost aan slag zou komen (West heeft de Boer niet) en daarna een kleur moest aanbreken, zodat hij mogelijk een gratis snit kreeg. Gelukkig kon Ine een harten signaal geven (handig hè, dat signaleren) en daarna kon het niet meer fout aflopen voor OW.

NZ: 2SA! – 2
Tja, als 1SA -1 gaat, dan gaat 2SA -2. Toch? Hoe kom je in 2SA? Dat weet ik niet, want ik was er niet bij. Maar er zijn diverse varianten mogelijk. Dit is er één van:

West Noord Oost Zuid
1 pas 1 pas
1SA pas pas 2
pas 2SA doublet pas
pas pas

Noord heeft in het standaard ”Van start tot finish”, “Berrie” of “Biedermeijer” eigenlijk geen bod en dan moet je passen. Tot 1SA is het biedverloop dan verder logisch. Niet-kwetsbaar is het dan voor Zuid nog niet zo gek om met 2 in de bieding te komen. OW bulken ook niet van de punten (kunnen er nog best maar 18 zijn), dus Noord moet echt wat hebben. Alleen heeft hij geen harten en dus corrigeert hij naar 2SA. Oost bedenkt vervolgens dat zij de meerderheid aan punten hebben en voorziet het van een strafdoublet.

NZ: 2SA C
Tja, als 1SA -1 gaat, dan gaat 2SA ... Huh? Contract? Wat gaan we nou krijgen? Wacht eens… Stel dat Oost na de uitkomst van klaveren Aas het te link vindt om ruiten te spelen? Uiteindelijk biedt Noord vrijwillig Sans Atout. Harten na lijkt met de dummy op tafel ook geen fijn idee, dus misschien speelt Oost wel schoppen door. Jammer dan, NZ maken dan 3 schoppen, 1 harten, 1 ruiten en 3 klaveren (gemarkeerde snit op de boer).

NZ: 1SA +2
Wat nu weer? Het moet niet gekker worden! Welke Willie Wortels hebben nu weer tegen zitten spelen? Een mogelijk biedverloop:

West Noord Oost Zuid
1 1 doublet/1 1SA
2 2SA pas pas
pas

Noord heeft besloten dat hij iets moet bieden met die lastige kaart en dat hij dan maar een ruitentje moet liegen. Ik weet het, het is heiligschennis zonder een vijfkaart, maar je moet wat. Je krijgt dan een grappig sneeuwbal-effect. Oost kan met goed fatsoen zijn ruitens niet meer noemen, maar kan nog net zijn vier hartens met een negatief doublet (of 1) in de aanbieding doen. Zuid zit zo ongeveer met een klaveren, harten- en een schoppendekking en gooit er 1SA tegen aan en dat was nou net wat Noord wilde horen: 2SA. En zie: revolutie in bridgeland, want Zuid mag spelen en West moet uit. En dan is niet ondenkbaar dat dat een harten wordt. Noord neemt met de Aas en speelt een klaveren voor het Aas van Oost. Wat gaat die terugspelen? Geen klaveren, die zijn op, geen ruiten, die zitten bij Noord, geen harten, die zitten bij Zuid, dus… schoppen maar… Au! Dat doet pijn!! NZ krijgen 3 schoppen, 1 harten, 1 ruiten en 3 klaveren slagen. En als West met harten Heer was uitgekomen (deblokkeren van de kleur van de partner, helemaal zo gek nog niet), dan is harten Vrouw de negende slag.

NZ: 4Sch -2
Gelukkig, stel je voor dat er nog iemand 3SA contract gemaakt had… Hmm, 4
, hoezo kredietcrisis? Bieden met die hap! Dit lijkt overigens een klassiek biedmisverstand:

West Noord Oost Zuid
1 doublet 1 1
pas 1 pas 4
pas pas pas

Zoals al eerder vermeld: als je na een doublet wegloopt uit de kleur van je partner dan geef je normaal gesproken een sterke kaart aan met een vijftal schoppen. Nou, dan zou ik het als Zuid ook wel weten met zo’n mooie verdeling en zo’n schoppensteun. Twee down lijkt normaal, hoewel het contract na de uitkomst van klaveren Aas (en dat is nog niet eens zo onwaarschijnlijk!) nog wel kansen heeft: ruiten Aas, ruiten getroefd, schoppen B-V-H-A, schoppen terug, ruiten getroefd, harten Aas, laatste schoppen eruit halen, klaveren V, snit op klaveren B et voilà: 10 slagen. Makkie, toch? Hmm, glazen kaarten en radarogen, gelukkig zijn die niet toegestaan.

NZ: 4Sch -2
Wel verdikkie, nog zo’n stelletje rasoptimisten. Wouter Bos deed toch niet mee deze avond? Ik heb nog wel een paar hypotheken waarvoor hij zich garant mag stellen…

West Noord Oost Zuid
1 1 doublet 3
pas 4 pas pas
pas

Als Noord uit arre moede een schoppenvolgbod geeft, dan is dat precies in de roos. En ja, met een zonnige blik zit je zo in 4. Nu nog zonnig leren afspelen…

OW: 3Ha! -1
En tot slot doen OW ook nog een duit in het zakje. En wat voor één! Dat is wel een hele rare stuiver! Zat ruiten Boer bij de harten? Het zou niet de eerste keer zijn, er zitten een paar ongelukkige stokken kaarten in ons materiaal. Ik doe maar een gooi:

West Noord Oost Zuid
1 doublet 1 1
1SA 2 3 doublet
pas pas pas

Met een vermeende vijfkaart harten is dit nog niet zo’n raar biedverloop. Ik vermoed dat Zuid zo ongeveer gedacht moet hebben dat hij jarig was. Ach ja, 3 in de 4-3 fit is nog eens niet zo'n beroerd contract, jammer dat de troeven 5-1 tegen zitten…

Resumerend: Een lastig spel, zowel met bieden als met spelen. Je ziet de resultaten dan ook alle kanten op stuiteren. Wat gebeurt er als NZ passief blijven passen? Dan spelen OW 1SA, wat ze altijd maken, en vaak met een overslag. Dat scoort vrijwel niet voor NZ. Maar als je je actief met het bieden bemoeid, dan kan het op moord en doodslag uitlopen. Het lijkt verstandig om met je partner eens te kijken naar dit soort biedverlopen, want met een paar afspraken ben je al een heel eind. En neem dan ook de variant mee waarbij 1 niet reëel is…

En wat zou 2 nu gescoord hebben? Derde score van acht, zo’n 71%. Als je dat op elk spel doet, dan krijg je een mooi diploma van Victor.