Superfit

Taktische tips 15: Superfit

De titel doet misschien vermoeden dat dit stukje over het grote belang van een goede fysieke conditie in het bridge gaat. Een gezonde geest in een gezond lichaam, zoiets. Niets is minder waar, we gaan het heel ergens anders over hebben. Stel je raapt allen kwetsbaar deze hand op:

53
B7653
8
A9632

Niet om vrolijk van te worden, toch? Rechts van je wordt gepast, dat doe jij ook en links van je wordt 1 geopend. Je partner volgt 1 en rechts van je komt 1. Da´s een leuk rijtje. Wat ga je aan dat rijtje toevoegen?

  1. Pas
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Heb je je keuze gemaakt? Lees dan verder over je bridgetoekomst:

1. Pas:
Tja, het valt niet mee een hele website lang geconcentreerd te blijven. Ja, je partner heeft echt harten gevolgd en ja, van de 6 rode kaarten zijn er toch echt 5 met harten er op. Lees dit stukje morgen nog maar een keer als je goed geslapen hebt.
2. 2
:
Ah, je hebt zeker een partner die met de minste of geringste 5 kaart harten steevast 1
volgt? En je wilt natuurlijk ook wel eens contract máken in plaats van altijd down te gaan. Allemaal heel begrijpelijk, maar toch moet je dan toch maar eens overwegen om een andere partner te zoeken.
3. 3
:
Je houdt je altijd aan de maximum-snelheid, je vult geheel waarheidsgetrouw je belastingformulier in, je wast de auto om de veertien dagen en je vindt Jan-Peter Balkenende een prima vent. Op jou kan de wereld bouwen. En bij het bridgen word je altijd derde.
4. 4
:
Bij het polsstokverspringen kwam je vroeger met de beker of met een nat pak thuis, maar je deed altijd wat je kon. En nu het springen wat moeizamer gaat, ben je overgeschakeld op bridge. Maar met jou wil ik wel samenspelen!

Want 4 is volgens mij het juiste bod. En om dat in te zien mag je met Riet de Vries meekijken. Die had:

A6
V4
AHT542
HT4

16 punten en een 6 kaart ruiten. Wat open je hiermee, 1 of 1SA? Na 1SA snapt je partner (Martha in dit geval) nooit meer dat je een 6 kaart hebt. Na 1 kun je problemen hebben om je kracht duidelijk te maken. Ik geef er net als Riet de voorkeur aan om 1 te openen, maar 1SA is ook zeker een goede mogelijkheid. Laten we even de vervolgscenario´s doornemen op de bovengenoemde vraag:

1. 1 – 1 – 1 – pas:
Inkoppertje, je biedt nu 3
en je partner kan het op zijn gemak bekijken, die heeft alle benodigde informatie.
2. 1
– 1 – 1 – 2:
Ook 3
, hoewel je daarvoor misschien iets te sterk voor bent (alternatief is doublet om overwaarde aan te geven).
3. 1
– 1 – 1 – 3:
Ja kijk, hier heb je al een serieuzer probleem. Als 1
een vijfkaart aangeeft, dan is 3 niet slecht, en anders 4, doublet of misschien zelfs wel passen of 3SA gokken. Niet gemakkelijk, maar er zijn nog duidelijk mogelijkheden.
2. 1
– 1 – 1 – 4:
Tja, wat nu? Pas, (straf)doublet, 4
of 5 is mogelijk, maar het is volledig giswerk. In de praktijk paste Riet (ik had waarschijnlijk doublet gezegd, maar het blijft koffiedik kijken).

En dat is dus de reden dat je 4 moet bieden: je maakt het je tegenstander verduiveld moeilijk om informatie uit te wisselen en de kans is groot dat hij/zij het fout doet. Natuurlijk, ze gokken wel eens goed en dan zit je met een slechte score, maar het loopt vaak goed af. Zo ook deze keer:

Noord (Joost)
53
B7653
8
A9632
West (Martha) Oost (Riet)
HT987 A6
9 West V4
V97 Allen AHT542
V875 HT4
Zuid (Ine)
VB42
AHT82
B63
B

West Noord Oost Zuid
pas pas 1 1
1 4 pas pas
pas

Met open kaarten is te zien dat 4 down kan als OW eerst ruiten A en schoppen AH meenemen en vervolgens een schoppen (over)troever maken (niet met ruiten Aas wachten, want anders verdwijnt op de derde schoppen in Noord de ruitenverliezer). Dat is nogal veel gevraagd, zeker als OW geen idee hebben van elkaars kracht en kaartverdeling door het abrupt geëindigde biedverloop. Passief verdedigen (harten uit) helpt ook niet, want NZ hebben simpelweg 8 hartenslagen en een klaverenslag en ontwikkelen òf schoppen V of de vijfde klaveren. In de praktijk werd 4 dan ook gemaakt door Ine.

Waarom is meteen 4 nou goed? Wel, ten eerste heb je op voorhand gepast, dus Zuid zal geen enkele slem-illusie hebben als je het biedt. Bovendien, als je slem-aspiraties hebt kun je beter het bieden rustig opbouwen (met 2 bijvoorbeeld). Verder heb je samen minstens tien troeven en dan is doorbieden tot op 4-nivo vaak goed (zie taktische tip 11: Wanneer beide partijen een eigen kleur hebben en ongeveer even sterk zijn, dan kun je evenveel slagen bieden als je troeven hebt). En je hebt een pracht van een verdeling. Met kansen op een dubbele fit in harten en klaveren, dan wel mogelijkheden tot over en weer introeven. Als je maat een sterk volgbod heeft, dan heb je volop maakkansen en als je maat wat zwakker is, dan is 4 een uitstekend uitneembod tegen de manche die de tegenstander kan maken. Eigenlijk is je puntenkracht dus niet zo belangrijk.

Maar, als je nou eerst 2 of 3 biedt, dan kan je als de tegenstander doorbiedt toch nog later naar 4 gaan? Jawel, maar je kent de uitdrukking “zij een fit, wij een fit” vast wel. Dat valt in de praktijk nog wel eens tegen, maar als je samen 10 troeven hebt, dan moet je tegenstander toch echt ook een fit hebben. Met 2 of 3 geef je ze de tijd die te vinden en uitgebreid informatie uit te wisselen. Dan kunnen ze rustig bekijken of ze een nivootje hoger gaan of dat ze het contract doubleren. Als je toch later wilt gaan uitnemen, dan kun je het beter nu meteen doen. Dus je ziet Riet, 4 met 5 punten bieden is echt zo gek nog niet.

Op dit spel mochten NZ eenmaal 3! C spelen (tegen die OW wil ik wel vaker spelen!), en verder haalden OW 3 C, tweemaal 4! C (tegen die NZ wil ik ook wel vaker spelen…) en tweemaal 5! -1. 4 C was dus de tweede score.

Twee weken later mochten we tegen Willy en Ad, jullie weten wel, die goeien. Daar hadden we een soortgelijk spel:

Noord (Joost)
9642
VT952
HB98
West (Willy) Oost (Ad)
AV75
HB4 West
AT4 NZ 765
HV96532 ABT874
Zuid (Ine)
HBT83
A8763
V32

West Noord Oost Zuid
1 pas 1 2
3 4 5 pas
pas pas

Tot 3 is het bieden van OW vrij normaal. En na 4 heeft Ad het probleem dat hij wel sleminteresse heeft, maar eigenlijk geen middelen meer heeft om gecontroleerd in slem te komen. Azen vragen is zinloos, je wilt als Oost weten of West ruiten Aas heeft (harten Aas is nutteloos). Zonder hele speciale middelen moet je gokken. Ad gokte 5 en dat was een gedeelde nul. Driemaal was het resultaat 6 C, tweemaal 5 + 1 en eenmaal 3SA +2. Grappig spel trouwens, OW hebben samen 13 klaveren. Als Noord slechts 3 biedt, kan Oost zijn kaart met 4 prachtig aangeven en dan is slem onvermijdelijk. 4 wordt overigens zelfs gemaakt, want OW maken alleen harten Heer, schoppen Aas en ruiten Aas. OK, het zit allemaal erg goed, Oost kan West geen schoppenintroever laten maken, want hij komt pas aan slag als de troeven er uit zijn. Door het biedverloop speelt Zuid met glazen kaarten.

Uit de spellen hierboven blijkt al dat het niet altijd een goede taktiek is om 4 te doubleren, want het wordt nog al eens gemaakt. Ook kan 4 op sterkere kaarten geboden worden. Zo had ik in de zomercompetitie het genoegen om met Ronald tegen Dick en Jeanne te spelen:

Noord (Dick)
BT863
B3
872
V98
West (Joost) Oost (Ronald)
V7 A52
AVT72 Noord H9865
95 NZ 3
AB54 HT73
Zuid (Jeanne)
H94
4
AHVBT64
62

West Noord Oost Zuid
- pas pas 1
1 1 4 pas
pas pas

Kijk, met Ronald kun je praten! Ook zo’n polsstokverspringer! Ik zou zijn belastingaangifte maar eens extra goed nakijken! Grappig genoeg hetzelfde biedverloop als in het eerste spel. Maar Ronald biedt nu geen 4 om Jeanne in moeilijkheden te brengen, hij biedt het om het te maken. Wat moet Jeanne doen? Passen, doubleren, 4, 5, zeg het maar weer. Passen was met NZ kwetsbaar achteraf het beste. 4 +1 (het tegenspel was niet geheel vlekkeloos) was goed voor 67% voor NZ. 4 en 5 gaan gedoubleerd 2 of 3 down, en dat is goed voor 100% voor NZ.

Dus de moraal van het verhaal is duidelijk:

Taktische tip 25: Als je een superfit hebt, biedt dan gelijk zo hoog mogelijk, zeker als je niet zo sterk bent. Geef de tegenstander geen kans om hun fit te vinden.

Overigens wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor het in de praktijk brengen van mijn verzoek van vorig seizoen om tegen de kampioenen extra je best te doen. Dit seizoen zou ik het over een andere boeg willen gooien. Ik wil jullie vriendelijk verzoeken om de kampioenen regelmatig een extra slagje toe te stoppen, want ze zullen het hard genoeg nodig hebben…