Ken je tegenstander

Taktische tips 7: Ken je tegenstander

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: stel je zit Oost, Zuid speelt 3SA en je ziet de volgende dummy op tafel liggen:

Noord
VB4
VB4
T98
B642
Oost
AH8
H8632
65432


en Zuid speelt op enig moment een kleine schoppen naar de Vrouw. Ophouden is nutteloos, dus je neemt die slag. Maar hoe doe je dat?
 1. Ik sla met de Aas
 2. Ik sla met de Heer
 3. Dat maakt toch niet uit
 4. Ik doe maar wat
En nog een vraag, die er overigens erg op lijkt. Wat denk je dat het beste is in zo’n situatie?:
 1. Ik sla met de Aas
 2. Ik sla met de Heer
 3. Dat maakt toch niet uit
 4. Ik doe maar wat

Hoe je de eerste vraag beantwoordt weet je zelf het best, maar het antwoord op de tweede vraag zal je mogelijk verrassen. Het juiste antwoord is namelijk “Ik doe maar wat”. Je zult moeten toegeven dat dat bij bridgen niet vaak voorkomt, dat je zo maar wat moet doen. Is dat dan niet hetzelfde als “Dat maakt toch niet uit”? Nee, want het maakt wel degelijk wat uit. Kijk maar.

Stel dat je altijd met Aas-Heer in de hand met de Aas neemt. De keer dat je dan alleen de Heer hebt, zul je die Heer moeten leggen en daaruit kan de tegenstander de conclusie trekken dat je blijkbaar de Aas niet hebt. Andersom, stel dat je altijd met de Heer neemt. De keer dat je dan alleen de Aas hebt, zul je die Aas moeten leggen en daaruit kan de tegenstander de conclusie trekken dat je blijkbaar de Heer niet hebt.

Om maar eens een voorbeeld te geven:

Noord
VB4
VB4
T98
B642

Zuid
975
975
AHVB
AHV

Stel je speelt als Zuid 3SA en West komt met klaveren Tien uit. Je hebt 4 ruiten en 4 klaveren slagen, tenminste als je Noord kunt bereiken. En als je dat lukt, dan is negende slag dus ook al binnen. Noord moet aan slag worden gebracht met harten of schoppen, dat is duidelijk. Maar welke van de twee? Als Oost allebei de ontbrekende Azen en Heren heeft dan helpt niets meer, maar als dat niet het geval is, dan moeten we zien uit te vinden welke honneurs West heeft. Je raapt eerst de drie klaveren op, anders blokkeert de kleur. Vervolgens speel je bijvoorbeeld een schoppen. West legt klein, dummy de vrouw en Oost legt de Aas. Die speelt ruiten terug voor je Aas. Vervolgens speel je een harten. West legt klein, jij de vrouw en Oost de Heer. Oost speelt weer ruiten terug voor je Heer. Nu weet je genoeg. Als Oost een fervent Aaslegger is dan heeft hij harten Aas niet. En als Oost een fervent Heerlegger is dan heeft hij schoppen Heer niet. Als je je tegenstander kent, weet je wat je te doen staat. Anders moet je gokken.

Het hele spel:

Noord
VB4
VB4
T98
B642
West Oost
T632 AH8
AT H8632
7 65432
T98753
Zuid
975
975
AHVB
AHV

Oost was dus een Aaslegger. Merk op dat Oost en West prima tegenspelen. Zodra ze zelf harten of schoppen aanvallen, dan loopt je contract vanzelf binnen. Je ziet dat het dus belangrijk is om de gewoontes van je tegenstander te kennen. Daarom volgt hier

Taktische tip 14: Verdiep je in je tegenstander. Hoe zit zijn biedsysteem in elkaar, wanneer doet hij een volgbod, hoe komt hij normaal gesproken uit, hoe speelt hij vaak af?

Ja, zul je zeggen, ik vind bridgen al moeilijk genoeg en als ik dan ook nog eens op de tegenstander moet gaan letten… Nou dat verdiepen in je tegenstander mag je natuurlijk gerust beginnen met een gezellig kletspraatje. We zitten uiteindelijk niet alleen voor het bridgen op de club, maar ook om een leuke avond te hebben.

Nog een voorbeeldje: stel je bent niet kwetsbaar en raapt de volgende kaart op:

53
HV874
T62
HB2

Je hebt negen punten en een vijfkaart harten, geen bijzondere verdeling. Rechts van je wordt 1SA geopend. Wat doe je? Pas je, of volg je met 2 harten? Je hebt bepaald geen geweldig volgbod na 1SA, hoewel je honneurs natuurlijk goed geplaatst zijn achter de openaar. Een lekker twijfelgevalletje dus. Kijk in dat soort gevallen eens naar je tegenstander. Hebben ze afspraken over antwoorden op 1SA als er tussengeboden wordt? Zo niet, dat wordt het erg aantrekkelijk om 2 Harten te volgen, daarmee kan je de tegenstander behoorlijk dwars zitten. En wat zijn die afspraken? Betekent een doublet links van je dat ze schoppen hebben (een soort Jacoby-transfers: ik had ook harten willen zeggen). Maar dat betekent dat ze geen strafdoublet kunnen geven. Ook dat maakt het minder risicovol om tussen te bieden.

Kortom, er zijn meerdere redenen om je voor je clubgenoten te interesseren. Welke reden je kiest is minder belangrijk. Als je het maar doet.

Dan wil ik besluiten met de laatste vraag: wat doet je tegenstander met AH in zijn hand?

 1. Hij slaat met de Aas
 2. Hij slaat met de Heer
 3. Dat maakt toch niet uit
 4. Dat weet ik niet

Als je met c) hebt geantwoord dan mag je voor straf dit artikel nog eens doorlezen. En als je d) hebt geantwoord, dan weet je wat je te doen staat.