Werk Joost

De Twee Snoeken

Momenteel werk ik als programmeur en teamleider bij de Twee Snoeken. Dit is een bedrijf dat een architectenburo combineert met een automatiseringsafdeling. De automatiseringsafdeling is marktleider in Nederland op het gebied van architecten-automatisering. Dat loopt van het tekenwerk via projectadministratie en productinformatie naar het toepassen van bouwnormen en besteksinformatie. Het programmeur zijn moet je ruim opvatten. Het is niet alleen programmeren, maar vooral meedenken over specificaties en ontwerpen van programma's.

Het Digitale Huis

Bij de Twee Snoeken zijn we aan een monsterproject begonnen: Het Digitale Huis. De bedoeling is om een manier te vinden om de verschillende vakgebieden die komen kijken bij het ontwerpen van een gebouw digitaal te laten samenwerken. Nu wordt in de praktijk veel tekenwerk elke keer opnieuw gedaan. En worden wijzigingen die de ene vakman maakt niet meer doorgegeven aan een andere vakman, waardoor er tijdens de bouw ineens een probleem ontstaat. Dit monsterproject kan ook niet door de Twee Snoeken alleen gemaakt worden. Er werken andere bouwautomatiseerbedrijven aan mee, zoals Alfa Development en Mile 17. En er zijn samenwerkingsverbanden met onder andere met de Technische Universiteit Eindhoven en de VABI. Kortom, ik vermaak me de komende jaren wel.

Thorn EMI software / Software Sciences / Data Sciences

Drie verschillende namen voor hetzelfde softwarehuis. Hier heb ik twee keer gewerkt, van 1990 tot 1991 en van 1992 tot 1995. Ik heb voornamelijk aan vaste prijs projecten gewerkt. Het voornaamste was het Factors Informatie Systeem (FIS), een systeem voor het administreren van het lossen van graan in de Rotterdamse haven. De complexiteit zat hem in het feit dat concurrenten van elkaars gegevens gebruik moesten maken. Het probleem zat hem voornamelijk in het op een lijn krijgen van alle factors en lossers voor wat betreft de functionaliteit. Daarnaast heb ik nog aan het Digitale Congres Netwerk van Philips gewerkt, een real-time systeem waarmee congressen en vergaderingen kunnen worden gehouden. Uiteindelijk is het softwarehuis overgenomen door IBM Global Services, maar dat was net na mijn tijd. Ik heb er veel geleerd over het beheersen van softwareprojecten.

Cadmes

Mijn eerste echte werkgever heette Cadmes. Ook hier heb ik twee keer gewerkt, van 1987 tot 1990 en van 1991 tot 1992. Cadmes ontwikkelde en leverde een CAD/CAM-systeem en een meld­kamer­systeem. Beide systemen waren gebaseerd op een eigen gemaakte ontwikkel­omgeving MAVIS. Deze ontwikkelomgeving bevatte hardware­onafhankelijke tools voor databases, graphics, file-handling en user­-interfaces. Het CAD-systeem BADGE was gekoppeld door middel van grondvormen aan het CAM-pakket SMASH. Later werd het geheel omgedoopt tot Unica, maar het mocht allemaal niet baten. De tent ging failliet in 1991 en na de doorstart werd uiteindelijk de ontwikking stopgezet. Hier heb ik gigantisch veel geleerd over software-ontwikkeling in de praktijk, met name van Hans Leijsen.

Yachting Consult

Mijn eerste ervaring met de weerbarstige praktijk was mijn afstudeeropdracht bij Yachting Consult. Yachting Consult maakt software voor het ontwerpen van en het rekenen aan zeiljachten. Ik heb een database-ontwerp gemaakt voor opslaan van een schip. Ik heb er veel van geleerd, maar ik kan me niet voorstellen dat het in de praktijk bruikbaar was. Inmiddels is de oprichter van het bedrijf verder gegaan met Mastership.

Wiskunde en Informatica

Ik ben in 1979 begonnen als student met wiskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en heb die opleiding uiteindelijk voltooit in 1987 in de informatica-richting. Na mijn studie heb ik geprobeerd beide werelden te combineren, iets wat overigens niet zo moeilijk is. Ik heb altijd de meeste lol gehad in het schrijven van meetkundige algoritmen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze zo simpel lijken (natuurlijk ligt dat punt binnen dat gebied, dat zie je zo), maar in werkelijkheid hondsmoeilijk zijn. Een heerlijke uitdaging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste producten waaraan ik gewerkt heb op het gebied van Werktuigbouwkunde en Bouwkunde liggen.

Onze Lieve Vrouwe Lyceum

Mijn middelbare schooljaren heb ik van 1973 tot 1979 doorgebracht op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda. Ik heb daar het gymnasium B afgemaakt.

Verwijzingen

Naam Opmerking
Arkey Maker van een CAD-pakket voor architecten
Autodesk Maker van AutoCad, sommige architecten schijnen hiermee te kunnen werken
Computable Nieuwtjes
Ed-it programming Het bedrijf van ex-collega Ed van Nunen
Jeffrey en Femke Website van collega Jeffrey
Joru Website van ex-collega Hans
Kaleideon Website van een collega
Leijsen Technische Software Mijn leermeester
Linked In Memory Lane Revisited
Nicole Segers Website van een collega
Smitske Website van een collega
VV Software Het bedrijf van kameraad Jeroen van Vlierden