Tafeltennis

Huidige competitie

Ik speel met mijn teamgenoten van Flash 1 in de Tafeltennis Liga Eindhoven, een lokale recreatieve bond. Dit seizoen dien ik als kanonnenvoer in de ereklasse, de hoogste klasse die er is. We streven naar handhaving, maar hebben er niet veel fiducie in. Kijk hier naar de stand en persoonlijke resultaten.

Vorige competities

Na een glansrijk kampioenschap speelden we als Flash 3 in het seizoen 2007/8 in de hoofdklasse. Het streven was om ons te handhaven en het begin was voorspoedig met drie gewonnen wedstrijden. En eigenlijk konden we daarna niet meer ophouden met winnen. Twee jaar daarvoor waren we met dit team uit deze klasse gedegradeerd en nu werden we voor het tweede jaar achtereen kampioen. Ook mijn persoonlijke percentage zat dicht tegen de 90% aan; sommige tegenstanders wilden gewoon niet van me winnen, al stonden ze ver voor. Jammer genoeg werd één van onze teamgenoten aan het eind van het seizoen getransfereerd naar Wessem. Dat krijg je als de resultaten goed zijn...

Na degradatie speelden we als Flash 4 met vier man in het seizoen 2006/7 in de overgangsklasse. Dat is eigenlijk te laag voor ons, maar dat moet je dan wel bewijzen natuurlijk. Geen probleem, we werden (bijna) ongeslagen kampioen. Met een percentage van meer dan 90% hoor je me niet mopperen. Wel dat het streven om persoonlijk ongeslagen te blijven na precies één wedstrijd al de vuilnisbak in kon. Op de achtkampen aan het eind van het seizoen werd ik tweede, mede omdat mijn schoen het op een cruciaal moment begaf.

Het seizoen 2005/6 speelde ik in Flash 2 in een nieuw vijfmansteam. Heel gezellig, maar uiteindelijk degradeerden we net uit de hoofdklasse. Vijf man in een team blijkt niet zo goed voor je prestaties te zijn. Over mijn 67% was ik niet echt tevreden.

In het seizoen 2004/2005 wisten we als Flash 1 aan promotie te ontkomen door derde te worden. We wonnen weliswaar van onze concurrenten, maar verloren kostbare punten tegen degradatiekandidaten. Waarschijnlijk dankzij het zogenaamde Stollman-effect was mijn eigen percentage niet echt daverend, 67%.

In het seizoen 2003/2004 werden we als Flash 2 na een matige start verrassend tweede, mede omdat concurrenten expres wedstrijden gingen verliezen om niet te hoeven promoveren. Ik speelde voor mijn doen erg goed en haalde de achtkampen met meer dan 80%.

In het seizoen 2002/2003 speelde ik met Flash 1 in de hoofdklasse van de TLE. Daar wisten we zorgvuldig promotie te vermijden. We werden precies derde. Alleen mijn eigen percentage was teleurstellend, slechts 60% gewonnen.

In het seizoen 2001/2002 speelde ik met Flash 1 in de hoogste klasse van de TLE: de ereklasse. Dat was precies één klasse te hoog en we degradeerden dan ook puntloos. Mijn eigen percentage was 33%, niet onverdienstelijk.

In het seizoen 2000/2001 werden we als Flash 2 tweede in de hoofdklasse, wat helaas promotie betekende. Een gemiddelde van boven de 80% was voor mij wel een record.

Flash

Sinds 1999 speel ik bij Flash, een tafeltennisvereniging in Eindhoven. Het is een grote, gezellige vereniging met meer dan 200 leden, waar zowel fanatiek getraind als recreatief gespeeld kan worden. Er is veel aandacht voor de jeugd. Er spelen teams zowel in de NTTB als in de TLE. Flash beschikt over een eigen zaal, die overigens zeer zorgvuldig verstopt is in een woonwijk. Na het spelen is het gezellig vertoeven in de bar, wat als keerzijde heeft dat er van tijd tot tijd bardiensten gedraaid moeten worden.

Tafeltennis Liga Eindhoven

Vanaf 1987 speel ik in de TLE. Dit is de recreatieve bond van Eindhoven en omgeving. Bij de TLE staat de gezelligheid centraal, iets wat ik heel prettig vindt, hoewel ik graag een partijtje win. Dat wil overigens niet zeggen dat er slecht getafeltennist wordt, want de TLE is de sterkste van alle recreatieve bonden in Nederland. Het nivo in de hoogste klasse loopt uiteen van tweede divisie tot en met derde klasse NTTB. Voor de TLE heb ik in samenwerking met Huub van de Wiel een programma gemaakt waarmee de gehele competitie geadministreerd kan worden.

Historie

Ik ben op tienjarige leeftijd begonnen met tafeltennis. Dat deed ik bij de jeugd van Doornbos in Breda. Deze club speelde (en speelt) in de recreatieve bond van Breda en omgeving. Ik kreeg er onder andere training van Josef Smigielski. Ik heb er acht jaar met veel plezier gespeeld.

Toen ik ging studeren in Eindhoven, verhuisde ik ook van tafeltennisvereniging. Het werd de studentenclub
Taveres, voluit ESTTV Taveres, wat staat voor Eindhovense Studenten TafelTennis Vereniging TAfeltennis VEReniging Eindhovense Studenten. Daar ging ik in de NTTB spelen en ging mijn nivo dankzij Sjef Orbons aardig omhoog. Taveres was een gezellige vereniging, waar ik vele vrienden aan over gehouden heb. Bij het dertigjarig jubileum, heb ik nog vele oude en nieuwe Taverianen ontmoet. Het is leuk om te zien dat de club diverse tradities gehandhaafd heeft, zoals het Internationaal Toernooi en de Knoeris verkiezing.

Na het afstuderen moest ik weer iets anders vinden. Aangezien ik gezelligheid het belangrijkste vond, ging ik in de TLE spelen. Dat bleek mogelijk bij een vereniging in de buurt, 't Karregat. Daar heb ik met veel plezier tot 1997 gespeeld. Toen werd de vereniging opgeheven.

Ons vaste team werd in zijn geheel getransfereerd naar
Unicum in Geldrop. Daar viel het een seizoen later uit elkaar en aangezien ik Geldrop veel te ver vond, zocht ik een club iets dichter in de buurt. Dat werd uiteindelijk Flash.

Verwijzingen

Naam Opmerking
ETTU Europese tafeltennisbond
Flash Tafeltennisvereniging Flash
TTV High Tech Campus De High Tech pingpongclub
ITTF Internationale tafeltennisbond
JCF "Jeugd" club Fellenoord
NTTB Nederlandse tafeltennisbond
NTTB Zuid West Afdeling Zuid West van de NTTB
TTV Stiphout Helmondse club
Taveres Tafeltennisvereniging Taveres
Unicum Tafeltennisvereniging Unicum
TTV Valkenswaard Tafeltennisvereniging Valkenswaard