Machrie Moor I

Naam

Machrie Moor I

Lokatie

Machrie Bay, Blackwaterfoot, Isle of Arran, Argyll, Schotland, Verenigd Koninkrijk

Referentie: Latitude: 55.5405 Longitude: -5.310853

Kategorie

Steenring

Bezoek

Bezocht op 6 juli 2007.

De kleine parkeerplaats van Machrie Moor ligt aan de rondweg van Arran (A841), vanuit het noorden aan de rechterkant. Er staat een bordje bij, maar die wordt door de lokale vrachtwagens er wel eens af gereden. Je moet dus ook goed naar omgevallen bordjes speuren... Machrie Moor I ligt zo'n 1,5 km lopen van de parkeerplaats aan de andere kant van de weg. Van de interessante reeks monumenten die hier ligt, is het zo ongeveer de achterste.

Beschrijving

Machrie Moor I is een ellipsvormige steenring van ongeveer 15 bij 12 meter met 11 stenen. De stenen zijn afwisselend groot en dik grijsachtig en lang en smal roodachtig. De groten zijn niet veel hoger dan een halve meter.

Uit opgravingen is gebleken dat er aanvankelijk 12 stenen stonden. Vůůr deze steenring stond er een dubbele, concentrische ring van houten palen uit ongeveer 2900 voor Christus. De plek zelf lijkt al vanaf 3900 voor Christus in gebruik te zijn. De afwisseling van stenen wordt soms gezien als een miniatuur-versie van Arran (wit van het noorden, rood van het zuiden), Úf als een representatie van de dood.

Op Machrie Moor en in de naaste omgeving vind je een groot aantal megalitische monumenten. Zie Machrie Moor
II, III, IV, V en XI, Moss Farm Road en Auchagallon. Deze steenringen zijn stuk voor stuk heel verschillend. Bijna elk Brits type ring komt hier voor. De plek is duizenden jaren in gebruik geweest, maar de steenringen lijken toch ongeveer uit dezelfde tijd te stammen, namelijk 2500 voor Christus. De meest aannemelijk verklaring zou kunnen zijn dat ze een soort prehistorische oecumene vormen. Nu is Arran een tamelijk afgelegen eiland dat op geen enkele route ligt, maar in prehistorische tijden lag dat anders. Bij gebrek aan wegen werd voornamelijk gevaren. Als je dan op de kaart kijkt, dan zie je dat Arran behoorlijk centraal ligt, met aan zowel de oost- als westkant natuurlijke havens. De pas tussen Machrie en Brodick verbindt deze havenplaatsen. Het is opmerkelijk dat de markante pas tamelijk nauwkeurig ten noordoosten van de monumenten ligt. De zon komt daar precies in het midden van de zomer op, een oriŽntatie die je vaker bij steenringen ziet. Kortom, Arran is een prehistorisch handelscentrum geweest, met een bijbehorend "internationaal" religieus centrum.

Plattegrond

Foto's

Boeken

Titel Schrijver Pagina
A Guide to the stone circles of Britain, Ireland and Brittany Aubrey Burl 115
The Stone circles of Britain, Ireland and Brittany Aubrey Burl 89, 257
Neolithic and Bronze Age Scotland Patrick Ashmore 71

Verwijzingen

Naam
The Megalithic Portal
Megalithic walks
Mysterious Britain
Opgravingsverslag Alison Haggarty
Pat's Place
Stone Pages
Stones of Wonder