Bier

Bierflesjesmuseum

Bier begon ik pas lekker te vinden na mijn achttiende, maar daarna was het ook goed raak ook. Daarbij ging het niet om de hoeveelheid, maar vooral om de lekkere smaken. Er zijn me toch een hoop biersmaken in de wereld! Vanaf mijn twintigste ben ik bierflesjes gaan sparen. Aanvankelijk waren dat volle flesjes, maar dat heeft niet lang geduurd. Ze waren zo lekker...

De voorraad werd gestaag groter tot de ruim 2500 flesjes die ik nu heb. Ze komen uit meer dan 50 landen. De zolder is ingericht als 'bierflesjesmuseum'. En om een andere veel gestelde vraag te beantwoorden: Ja, ik heb het overgrote deel zelf opgedronken. Maar mijn kennissenkring heeft ook een aardige bijdrage geleverd. Zo was daar Frans Merkx in het prille begin met een grote bijdrage aan de Franse collectie. Remi Schmitt legde de Duitse basis en was 'vaste' leverancier van onder andere de Verenigde Staten en Oost-Europa. Een groot deel van de Engelse collectie komt van Robert van Lieshout. De meest exotische flesjes worden door Nellie Aerts uit allerlei vakantie-oorden meegenomen. Fred van Wilgenburg houdt zijn ogen ook altijd goed open als hij op vakantie gaat. En Petra Geenen woont zo lekker centraal in Nederland dat ze vaak koeriersdiensten verricht.

Als tegenhanger van mijn flesjes spaart Marjan bierglazen. Dit zijn er een stuk of 150, en ze staan gewoon in de huiskamer.

De preciese hoeveelheden kun je bij het landenoverzicht zien. Daar zijn ook volledige gegevens van brouwerijen en flesjes te vinden. Voor de glazen kun je bij het glazenoverzicht terecht.

Bier database

Alle gegevens zit in een Access-database. Voor meer informatie zie de bierdatabase.

Verwijzingen

Naam Opmerking
BAV online Bier- en verzamelaarsvereniging
Beers and brewery news Deense bierflessen verzamelaar
Bieretiketten Een hele stapel Nederlandse bieretiketten
Bierverzameling Bierverzameling van Niek Havenaar
Cambrinus Nederlands Bier portaal, erg leuk
The complete Belgian Beer list Bewerkte versie van Pieter en Wouter Becq
Geniet Wine, beer, cigars and Newgrange
Henry's beer links Oostenrijkse bierfanaat, veel info en nieuws
Online Bierwinkel Je hoeft ze niet online op te drinken...
Startpagina familie Pinkster Groningse bier verzamelaar (en nog veel meer)
PINT Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier
Zythos Confederatie van Belgische Objectieve Bierproevers