Internet, beveiliging en privacy

Internet, beveiliging en privacy

Als je als lid van onze bridgeclub je eigen naam eens intikt in Google, dan kunnen er heel wat verwijzingen naar boven komen naar de website van de club. Immers, iedereen staat in de standenlijsten en als je zoals zoveel van onze leden binnen de club actief bent, dan komt je naam ook nog wel eens voor in het nieuws, het informatiestukje of in op de website gepubliceerde artikelen uit dit clubblad. Bovendien kan je ook altijd nog voorkomen in de lijsten van alle winnaars. Op zich is dat allemaal natuurlijk heel leuk, maar daarbij is het wel van belang dat je privacy daarmee niet in het geding komt. Eén van onze leden had daar wat vragen over aan Joost als website beheerder en omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind, volgt dit stukje.

Eerst even iets over beveiliging. Ik vergelijk een PC met een internet aansluiting graag met een huisje midden in de grote (boze?) buitenwereld. Als je nooit de deur uitkomt en alle ramen en deuren afsluit met grote rolluiken heb je weinig kans op inbrekers, maar je mist wel heel erg veel leuke dingen. Als je zorgt voor goede sloten kun je wel veilig naar buiten en genieten van al het moois dat je tegen kunt komen. Heb je echter nog zulke goede sloten, maar laat je de deur wagenwijd openstaan zodat iedereen maar binnen kan komen, tja, dan is dat natuurlijk vragen om moeilijkheden.

Zo is het ook met een PC. Als je nooit het internet opgaat heb je niet veel kans op virussen. Als je echter wel het internet opgaat, is het altijd verstandig om een goede viruschecker en een firewall te installeren (en daarnaast te zorgen dat je regelmatig de updates van die producten installeert). Heb je draadloos internet, dan kan je het modem zo instellen dat onbekenden geen gebruik kunnen maken van jouw verbindingen. Maar zelfs met al deze technische mogelijkheden zul je er door een aantal gedragsregels voor moeten zorgen dat je niet zomaar alles en iedereen toegang geeft tot je persoonlijke gegevens.

Zo zijn er de diverse mailtjes, waarin zogenaamd namens een bank gevraagd wordt om rekeningnummers en pincodes. Nooit op reageren natuurlijk! Maar ook dat leuke spelletje dat je kon downloaden van die website via het neefje van de buurman kan wel eens onverwachte en minder aangename bijwerkingen hebben. Vandaar enkele eenvoudige gedragsregels, die wij zelf altijd navolgen.

Met betrekking tot mail:

Met betrekking tot internet:

Ben ik nu een tegenstander van internet? Nee echt niet, ik gebruik het zelf dagelijks voor mijn werk, om de krant te lezen, informatie te verzamelen en om op de hoogte te blijven van het wel en wee van de bridgeclub. Ook boeken we regelmatig veerboten via internet voor onze vele vakanties. Verder bestellen we er boeken en CD´s. We hebben ook een uitgebreide eigen website met onder andere onze reisverhalen. Daar hebben we al menig leuke reactie en verzoeken om nadere informatie van volkomen onbekenden op gehad. Maar bij het inrichten van die website hebben we wel een aantal afspraken gemaakt waarop we ieder stukje controleren dat erop gezet wordt:

We hebben deze regels voor onszelf bedacht en daarnaast hopen we zo onze beginnende puberdochter te leren verantwoord met internet om te gaan en haar te beschermen tegen ongewenste contacten. Ze internet al sinds ze een jaar of acht is en voor haar gelden dan nog wat strengere regels: meteen pappa of mamma roepen als er rare windows opkomen en nieuwe websites worden eerst door ons gecontroleerd.

Voor een club als de onze is internet natuurlijk een prachtig medium. Iedereen kan op elk gewenst moment de standenlijst bekijken, het reglement doorlezen of via de nieuwsrubriek van de laatste roddeltjes op de hoogte gebracht worden. Ook is het een leuke manier om de club onder de aandacht van potentiële nieuwe leden te brengen. Verder hebben we al eens een verzoek gekregen om informatie over een oud-lid door een ver famillielid die een reünie wilde organiseren. Vanzelfsprekend hebben we die persoonsgegevens niet rechtstreeks verstrekt. We hebben het oud-lid van het verzoek op de hoogte gebracht, die daar overigens blij verrast mee was.

Bij het inrichten van de website van de club is Joost volgens onze eigen afspraken te werk gegaan. Dat betekent concreet:

Omdat mensen ons kunnen mailen als ze informatie over de club willen, vonden we het bijvoorbeeld niet nodig, om ons eigen telefoonnummer te vermelden.

Binnen het bestuur zijn er voor zover mij bekend nooit afspraken gemaakt over het beheer van de website. Misschien is het een goede zaak, als daar wel een en ander over vastgelegd wordt en met de leden besproken wordt op de ALV. Behalve de hierboven genoemde afspraken denk ik dan ook nog aan: