Het verwaarloosde bodje

Taktische tips 10: Het verwaarloosde bodje

Bridge wordt vaak een sociale sport genoemd. Van de grote denksporten (naast schaken, dammen en go) is het de enige die je niet voor jezelf speelt, maar voor een partnerschap. Daaruit zou dan moeten volgen dat bridgers sociale mensen zijn. Nou ja, dat is misschien wel een stap te ver. Maar als ik op onze club rondkijk, zie ik toch dat we het met elkaar best gezellig hebben en dat veel mensen met elkaar een praatje maken. Soms weliswaar op het verkeerde moment, zoals je aan het geroezemoes tegen het einde van een bridgeronde kunt horen, maar daar wilde ik het deze keer niet over hebben. En toch, sociaal als we allemaal zijn, verwaarlozen we regelmatig een hele kategorie in het bridge. Dan heb ik het ook over biedingen die we zelden of nooit gebruiken. Als iemand bijvoorbeeld het redoublet-kaartje uit alle onze biddingboxen zou laten verwijderen, vraag ik me af na hoeveel weken we dat zouden merken. Het wordt namelijk zelden tot nooit geboden. Daar zal ik een andere keer eens wat over vertellen. Nu beperk ik me tot een ander verwaarloosd deel van de biedingen.

Stel je hebt de volgende kaart

HB975
A54
H75
VT

Nou, als ik aan de beurt ben zou ik het wel weten: dat wordt een mooie schoppen opening of een mooi schoppen volgbod, wat de tegenstander ook doet. Toch? Affijn, rechts van je wordt 1 geopend. Je hand is al onderweg naar het 2 kaartje, maar gelukkig zit er nog een kaboutertje in je hersenpan die vraagt of dat wel zou slim is. Eh…, nou…, die schoppen zitten natuurlijk bijna allemaal op één hand tegen. Zelfs als je maat er drie mee heeft, dan zitten ze vast 5-0 of zoiets. Dat speelt zelden fijn, zelfs al zit je er achter. Sterker nog, je attendeert de tegenstander erop dat ook voor hem de schoppen nog wel eens vervelend kunnen zitten. Die kan dan wel eens op zoek gaan naar een beter speelbaar contract.

Wat je nu wel met deze kaart moet doen, is best wel een punt van diskussie. Maar laat ik het zo zeggen: ik hoop dat mijn maat ermee past. Doublet geeft normaal gesproken de andere kleuren aan en voor 1 SA moet je nog echt een stuk sterker zijn. Maar over 2 zal iedereen het hopelijk eens zijn, dat is een onzinnig bod.

Hoera!, roepen nu de conventie liefhebbers. We hebben weer een bod wat we kunnen misbruiken! En wie een beetje de bridgeliteratuur bijhoudt, weet dat er heel wat verzonnen is als betekenis voor een bod in de kleur van de tegenstander. Één ding is echter duidelijk: je mag er als partner nooit op passen. Om die reden wordt het vaak gespeeld als een sterk bod. Bijvoorbeeld:

5
AHVB
AH
HVBT98

Als je deze kaart zou mogen openen zou je 2 bieden (23 punten of meer). Maar stel dat rechts van je 1 opent. Wat moet je nu bieden? 2 is een normaal volgbod, daar ben je veel te sterk voor. Doublet zou natuurlijk kunnen, maar stel je voor dat je partner past als hij zelf 5 schoppens heeft. 1 zal echt wel down gaan, maar voor je het weet heb je een manche of 6 gemist (partner hoeft alleen maar schoppen of klaveren aas te hebben!). De oplossing is natuurlijk ons verwaarloosde bodje: 2, maat, ik ben supersterk.

Je hoeft niet altijd zo´n beul van een hand te hebben. Stel je hebt:

5
AV87
HB86
H876

Links van je wordt 1 geboden, je maat doubleert en rechts van je wordt gepast. Wat doe je? Kijk, het is duidelijk dat we de punten voor een manche hebben, maar welke wordt het? 3SA, 4, misschien wel 5 of 5? Passen of SA bieden is natuurlijk uit den boze, je hebt geen schoppen.

2, 2 en 2 doe je ook met nul punten, dus daar ben je veel te sterk voor. Je kunt op 3 nivo bieden, daar geef je normaal gesproken zo'n tien punten mee aan. Maar welke kleur bied je dan aan? Eigenlijk wil je dat partner een kleur kiest. De oplossing is simpel: tover 2 te voorschijn, de kleur van de tegenstander. Hiermee geef je een manche-forcing spel aan en vraag je naar een schoppen dekking.

Dus taktische tip 17: Als je met een moeilijk biedprobleem zit, denk dan ook aan de kleur van de tegenstander. Dit bod wordt vaak over het hoofd gezien en kan vaak een oplossing zijn.

Wat moet je als partner op zo'n bod in de kleur van de tegenstander doen? Nou, passen is natuurlijk uit den boze, dat betekent drie rondjes straftraining. Een goede afspraak kan zijn om SA te bieden als je een dekking hebt in de kleur van de tegenstander. Die heeft je maat namelijk niet, anders had hij zelf wel SA geboden. Als je die niet hebt dan moet je je kaart zo goed mogelijk nader omschrijven. Bied bijvoorbeeld een nog niet genoemde vierkaart of herbied een reeds genoemde 5 of 6 kaart.

Het op deze manier hanteren van het bod in de kleur van de tegenstander is overigens niet heilig. Er zijn veel meer mogelijkheden. Eén ervan is het zogenaamde Michael's cuebid: dat geeft een tweekleurenspel aan met de twee hoogst overgebleven kleuren. Stel je hebt:

5
HB873
AV952
83

Na een 1 opening rechts van je bied je 2. Dit geeft dan twee vijfkaarten in ruiten en harten aan. Het puntenaantal zit zo tussen de 8 en de 11, maar dat is ondergeschikt aan de verdeling. Partner mag hierna de kleur kiezen. Deze manier van bieden is overigens prima te combineren met de beruchte Ghestem conventie, waarmee je elk tweekleurenspel kunt bieden.

Ook na een volgbieding van partner kan de kleur van de tegenstander iets anders betekenen. Stel links van je opent 1, je partner volgt 1, rechts van je past en jij hebt:

HB7
T5
VBT9
HB53

Standaard zou je hier 3 mee bieden (je bent te sterk voor 2), maar je kunt dat bod ook gebruiken om een zwakkere kaart met een 4 kaart steun aan te geven. Deze kaart, sterk met een 3 kaart steun, kun je dan bieden met 2, de kleur van de tegenstander.

Maar het belangrijkste is dat je het bieden in de kleur van de tegenstander niet vergeet. Het voegt echt iets toe aan je biedsysteem, het kan lastige problemen oplossen. Veel succes ermee.