Taktische tips

Taktische tips

Al zolang ik bij de club ben zit ik zowat in de A-lijn. Dat is heel leuk, ik voel me er prima op mijn gemak, en in tegenstelling tot wat sommige denken is dat heel gezellig. Gelukkig kom je op de club ook een hele hoop mensen tegen die niet regelmatig in de A-lijn spelen. Als je ze dan vraagt waarin het verschil dan zit, dan hoor je steevast: “Ja, jullie kennen zoveel conventies”. Kennen we die zoveel? Nou dat klopt wel, in de A-lijn wordt er meer met conventies gewerkt. Maar maakt het zoveel verschil? Welnee, conventies zijn over het algemeen beperkt bruikbaar en er gaat ook wel eens iets mis. Volgens mij ligt het verschil veel meer op het taktische vlak. Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Je raapt aan de eerste tafel als Zuid je hand op met:

AH2 432 B82 AHV6

Da’s een makkie, 17 punten, verdeelde kaart, je opent dus 1SA. De rest past. West komt met H en partner legt zijn kaarten weg. Terwijl hij dat doet, zegt hij “O, wat stom, ik heb ook nog ruiten aas, die had ik nog niet gezien. Ik zat niet goed op te letten”. Er ligt:

VB3
H8
A642
5432

AH2
432
B82
AHV6

Dat is balen, dat is een fijn begin, iedereen zit natuurlijk in 3SA, dat kan niet missen. Wat nu, partner een verwijtende blik geven en demonstratief down gaan? Nee, natuurlijk niet, iedereen vergist zich wel eens. Dan maar mopperend zoveel mogelijk overslagen zien te maken (zie je wel dat we in 3SA hadden moeten zitten!), om het nog ergens op te laten lijken? Nee, dat heeft ook geen zin, want 3SA gemaakt levert toch altijd meer punten op. Nee hoor, we gaan met goede moed aan het spel beginnen. We moeten zeven slagen maken in SA. Hoeveel hebben we er al: 3, 1 en 3 slagen, mooi dat zijn er 7. Wat doen we, H een keertje duiken, zodat B een slag wordt als ze met ruiten terugkomen (West zal echt wel V hebben)? Nee, want we zijn niet geinteresseerd in overslagen. Bovendien als West met harten terugkomt dan halen OW zomaar alle hartenslagen en dan zijn we down. Kortom, gauw A halen en je slagen neerleggen. Wie weet maak je nog een klaverenoverslag, maar dat doet er eigenlijk niet toe.

Het hele spel zit zo:

VB3
H8
A642
5432
T8654 97
VT AB9765
HVT97 5
7 BT98
AH2
432
B82
AHV6

3SA is een hopeloos contract. Maar iedereen biedt het, behalve wij, omdat partner een domme fout maakt. Dom? Nee, geniaal, tenminste, als u het fatsoenlijk afspeelt. Merk overigens op dat als West met harten start, OW direct 6 harten oprapen, zodat u het eigenlijk niet meer fout kan doen.

Dus tip 1: Als u overduidelijk een manch gemist hebt, probeer dat dan niet te compenseren door zoveel mogelijk overslagen te halen, maar door zo veilig mogelijk af te spelen.

Dan de laatste tafel van de avond. Het is heel gezellig geweest, u en uw partner hebben al lekker een borreltje gepakt, wel twee eigenlijk. U raapt als Zuid op:

AH2 432 B82 AHV6

Heb ik die niet al eens eerder gezien, of zie ik nou dubbel? Nou ja, 17 punten en een verdeelde kaart, 1SA dus. Als partner nou maar weer niet past. Maar nee hoor, hij biedt gelukkig gelijk 3SA. West komt met H uit, dat komt vaag bekend voor. Zou partner weer dezelfde kaart hebben?

973
H8
A642
5432

AH2
432
B82
AHV6

“Hè”, zegt partner, “net had ik A nog, maar nu zie ik hem niet meer”. Hmm, zeker een borreltje teveel op. Wat een ellende, we zitten natuurlijk veel te hoog, iedereen zit in 1SA. En het ging net zo lekker. Wat nu? Het spel maar afraffelen (een nul is toch een nul) en partner als dummy nog maar een borrel laten halen? Wel verleidelijk natuurlijk (vooral dat laatste), maar niet netjes. Zo min mogelijk down dan maar gaan? Heeft ook weinig zin, waarschijnlijk gaat iedereen zijn 1 SA contract wel halen. Kortom, we zullen het contract moeten zien te maken.

Eerst maar eens slagen tellen: 2, 1 en 3. Zes slagen, brrr, daar moeten er nog drie bij. Een klaverenslag lukt wel als het niet al te beroerd zit. Misschien H als A bij West zit. Dat is al acht. En de negende, tja die zal wel uit de ruiten moeten komen. Maar hoe? Even kijken, V zal wel bij West zitten, en hij zal er vast wel vier hebben, dus ze zitten niet rond. B kan dus alleen maar een slag worden als we West aan slag houden. We duiken dus uit arre moede maar de eerste slag. Mochten OW H eruit kunnen snijden, dan gaan we gevoelig down, maar we hadden toch al een nul. West komt een kleine schoppen terug en Oost legt de vrouw. Die moeten we niet aan slag hebben, dus we nemen met de A. We spelen eerst maar eens klaveren, en gelukkig, die zitten rond. West gooit een ruiten en een harten af, Oost een harten.

En nu? Van de ruiten moeten we afblijven, en met schoppen brengen we misschien Oost aan slag, dus we spelen maar harten, want harten Aas moet toch bij West zitten. West neemt direct de Aas en speelt een schoppen die Oost met de Boer neemt. Die mocht niet aan slag zijn, dus nemen we hem maar over met de H. We hebben al zes slagen nu en A en H voor het oprapen. Van ruiten moeten we afblijven, dus spelen we H, West bekent niet meer. Nog steeds mag je geen ruiten spelen, dus dan maar schoppen. Gelukkig komt West met de 10 aan slag en raapt nog een vierde schoppen op, maar dan moet hij naar B toespelen. Een onwaarschijnlijke 9 slagen is ons deel, 3SA contract, en een onverwachte top. Het hele spel:

973
H8
A642
5432
T854 VB6
A5 VBT976
HVT97 5
87 BT9
AH2
432
B82
AHV6

Mazzel? Jazeker! Slecht geboden? Nou en of! Maar we hebben wel optimaal geprofiteerd van onze eigen fouten!

En dus tip 2: Als u overduidelijk te hoog in een manche zit, probeer dan niet zo min mogelijk down te gaan, maar bedenk hoe het spel moet zitten om het te maken en speel ernaar, zelfs als u daardoor veel meer down gaat dan eigenlijk nodig is.

Veel plezier en succes!