Bridgen met je levenspartner"

Bridgen met je levenspartner

Toen ik 15 jaar geleden met drie bridgende vrienden op vakantie ging, moest ik er natuurlijk ook aan geloven: iedere avond kwamen de kaarten op tafel en werd er gebridged. Voor iemand die kan rikken is zo’n stoomcursus van vier weken een hele snelle manier om het spelletje te leren.

Inmiddels is één van die drie mijn levenspartner (Joost) en met de andere twee spelen we om en om bij de club (Walrick en Ine). De eerste tien jaar speelde ik alleen met Joost. In het algemeen wordt gezegd dat je beter niet met je levenspartner kunt kaarten: soms lopen de emoties tijdens het spel hoog op en als je dat dan ook nog thuis op elkaar af gaat reageren… Van de andere kant kan je natuurlijk ook zeggen: als het je lukt omt samen met je partner plezierig te bridgen, dan zit het verder ook wel goed met de relatie.

Als beginnend bridger krijg je natuurlijk heel wat commentaar. In het begin wordt heel vriendelijk uitgelegd, dat dat chinese snit misschien niet het allerslimste afspel was, of dat dat volgbod met die vierkaart de volgende keer beter vermeden kan worden. Na verloop van tijd vindt de meer ervaren partner dat hij dat al 36 keer heeft uitgelegd en komt het de 37e keer toch iets minder vriendelijk uit zijn mond, de 38e keer nog wat minder vriendelijk en de 39e keer gaat het: “Stomme koei”.

Deze laatste uitdrukking komt uit een column in een tijdschrift over een soortgelijke situatie. Nadat thuis al het servieswerk door de kamer was gevlogen besloot het stel om wel bij elkaar te blijven, maar toch maar met iemand anders te gaan bridgen. Zo ver is het bij ons gelukkig niet gekomen want vóór die 39e keer hebben wij een duidelijke afspraak gemaakt. Op het moment dat ik zeg: “En zo is het genoeg geweest”, wordt er niet meer gemopperd! Wat er ook voor blunders uitgehaald worden, er wordt niets meer van gezegd. Zo niet, dan smijt ik de kaarten op tafel en stop ik er acuut mee.

Een andere methode heb ik laatst in “Bridge Beter” gelezen. Als er toch gemopperd wordt dan zeg je na het eerstvolgende bod van de partner met een stralende glimlach 7 in zijn kleur. Heeft de partner het erg bont gemaakt met zijn gemopper, dan kan na het doublet van de tegenstanders ook nog een redoublet volgen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je partner niet kan weglopen naar een kleur die je zelf al geboden hebt.

Is het dan alleen maar kommer en kwel om met je levenspartner te kaarten? Natuurlijk niet, als je samen goede afspraken maakt kan het juist heel prettig zijn. Je kent elkaar immers door en door en daardoor is het gemakkelijker om in moeilijke situaties de bedoeling van de partner te raden. Als je dan in de loop van de tijd ook nog naar hetzelfde nivo toegroeit, is bridge een hele leuke gezellige gezamenlijke hobby.

Tenslotte nog een tip als je tegen een paar speelt, waarvan de ene vindt dat hij (of zij) veel beter is dan de andere. Geef na onaardig gemopper van de “sterke” speler de “zwakke” speler gelijk. In het volgende spel maakt die “sterke” speler gegarandeerd één biedfout en twee afspeelfouten.