Kampioen worden

Taktische tips 13: Kampioen worden

Ad en Willy zijn vorig jaar weer overtuigend kampioen geworden. Overtuigend, want ze scoorden gemiddeld maar liefst 3% beter dan de nummers twee, Jos en Rien. Da’s nog overtuigender dan de landskampioenschappen van PSV in 2005 en 2006. Wat is nou de kracht van dit paar? Hebben ze Guus Hiddink als mental coach? Zorgt Harry van Raaij voor de aankoop van spectaculaire Braziliaanse biedsystemen? Staat Philip Cocu aan tafel aanwijzingen te geven?

Nee, daar heb ik nog nooit iets van gemerkt. Ze hebben Guus niet nodig om onderlinge meningsverschillen op te lossen. Ad laat stoïcijns Willy’s incidentele opmerkingen (“Hoe kende danou doen?”) langs zich heen gaan (“O, ik zag het anders”). Hun biedsysteem is doodnormaal en oersaai en heeft geen tropische verrassingen. En Philip? Eh, die kan volgens mij niet bridgen…

Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten. Ze verdedigen zeer solide, zo ongeveer als Alex en Gomez. Verder haalt met name Willy in het afspel vaak op schijnbaar moeiteloze wijze een slag meer dan de rest, net als PSV altijd moeiteloos een doelpunt meer maakt dan de tegenstander. En niet te vergeten, ze hebben zelden last van blessures, want ze speelden 29 van de 30 keer samen. Ook daarmee staan ze ruim eerste op de club…

Maar goed, Guus, Harry en Philip zijn er niet meer en wie weet trekken Willy en Ad Ronald Koeman aan als coach. Dan moeten er voor ons mindere goden toch kansen liggen om ze van de eerste plaats te wippen. Om de mindere goden even te laten oefenen geef ik een spelletje wat we vorig jaar tegen de kampioenen speelden. Ik heb alleen de windrichtingen door laten waaien. Breng je zonder te spieken het spel tot een goed einde, nou, wie weet huldigen we je volgend jaar als kampioen.

Als Zuid raap je op:

BT4
A982
-
AT7653

Links van je opent 1 (vanaf 3 kaart) en je maat springt naar 2. Dat betekent 8-11 punten aan met minstens een vijfkaart ruiten en harten. Rechts biedt 2SA. De eerste horde op weg naar het kampioenschap: Wat bied je nu?

En? 4 geboden? Nee? Tja, wie niet waagt, wie niet wint. En wie niet wint, wordt geen kampioen. Wel 4 geboden? Mooi, iedereen past verder, behalve Oost want die doubleert gretig. De uitkomst is schoppen Aas, gevolgd door ruiten 3. Deze dummy ligt op tafel:

(Noord)
V65
HBT53
HVT64
-

(Zuid)
BT4
A982
-
AT7653

Als je de Heer legt, verschijnt rechts de Aas. Aan jou de schone taak om 4 gedoubleerd thuis te brengen. Wat wordt je speelplan?

Het mijne was als volgt: ruiten troeven, klaveren aas, klaveren troeven, ruiten vrouw, ruiten troeven, klaveren troeven enz. Oost heeft echter maar twee klaveren en troeft de derde dus over, speelt harten terug, en daarna is het einde oefening. Jammer, geen kampioen. Als je hetzelfde in gedachten had, krijg je nog een kansje voor een gedeeld kampioenschap: hoe kan het beter?

Het hele spel maar:

West Noord Oost Zuid
Willy Walrick Ad Joost
1 2 2SA 4
pas pas doublet pas
pas pas

V65
HBT53
HVT64
-
AH97 832
4 V76
973 AB852
VB842 H9
BT4
A982
-
AT7653

Winnend is om ruiten Aas te troeven en eerst schoppen terug te spelen. Als je daarna aan slag komt moet je als de bliksem je schoppen ophalen, vanuit Noord over en weer gaan troeven (wel ruiten Vrouw en klaveren Aas meenemen!), en de derde klaveren niet met een kleine harten, maar met de Heer troeven. Je maakt dan tien slagen (1 schoppen, 1 ruiten, 1 klaveren, 4 harten in zuid en 3 harten in noord).

Ik als mindere god zou overigens als West de tweede slag harten 4 hebben gespeeld, en dat maakt het voor Zuid een stuk gemakkelijker, Oost mag bijvoorbeeld de Vrouw al niet leggen. En dat is dus precies het verschil met Willy. Die legt doodleuk correct ruiten 3. Zucht.

Vindt U 4 wat agressief? Ik niet, wissel in OW klaveren 2 en harten 6 om en je legt het contract zo ongeveer blind neer. Je hebt samen maar 20 punten, maar een heerlijke verdeling. En zowiezo, het loont om tegen spelers die sterk afspelen agressief te bieden. Als je namelijk die sterke afspeler zijn gang laat gaan, dan zul je zien dat hij net dat ene overslagje meer maakt. Dus daarom:

Taktische tip 23: Biedt agressief tegen goede spelers, zeker als je een mooie verdeling hebt.

Deze hangt ook samen met een oude tip:

Taktische tip 6: Durf hoog te bieden als je zwak bent en als dat geen misverstanden op kan leveren bij de partner. Geef de tegenstander geen biedruimte om rustig informatie uit te wisselen.

Hoe dan ook, ik wens iedereen weer veel plezier en succes dit seizoen met daarbij het verzoek of jullie vooral tegen Ad en Willy goed je best willen doen. En PSV? Ach, vierde dit jaar is toch ook mooi?